Allt du behöver veta om coworking

coworking space Sanna Office Hub

Vill du veta mer om coworking? Då har du kommit rätt! I detta inlägg kommer vi titta närmare på coworking och förklara olika fördelar, hur mycket man kan tänkas betala för en kontorsplats och hur utvecklingen för coworking ser ut i Sverige. Låt oss börja med att titta närmare på vad coworking är och hur allt startade.

Vad är coworking?

Coworking startade i kalifornien under sent 1990-tal början av 2000-talet. Det startade först och främst av praktiska skäl, det var helt enkelt mycket billigare att dela på lokalkostnaderna med andra företagare. Men det blev också en mycket mer social och roligare arbetsplats när man fick chansen att dela ideer och erfarenheter med andra. Till en början var det mestadels enmansföretag eller frilansare som valde coworking spaces. Men nu det blivit allt mer populärt även bland större företag.

Med coworking delar du gemensamma ytor med andra där det finns möjlighet att flytta runt och arbeta på olika ställen beroende på vad man känner för. Det kan vara att man sitter vid ett skrivbord, i ett tyst rum eller ut i sofforna i lounge området. Det ingår även service som WIFI, städning, skrivare, kaffe etc. Det kanske viktigaste med coworking är att det skapar synergieffekter genom att arbeta med andra som delar samma värderingar och delar sin kunskap med varandra.

Fördelar med coworking

För dig som jobbar hemma blir det lätt att man tappar den sociala aspekten som tillkommer när man arbetar på ett kontor. Coworking är det perfekta forumet att knyta kontakter och dela ideer med personer från olika branscher. Det skapar även många affärsmöjligheter och man insyn i hur andra företag jobbar och hur man själv kan förbättras. Ytterligare event som anordnas och är öppna för alla hyresgäster är fantastiska tillfällen att mingla med andra och utöka sitt nätverk. 

Det andra är den stora flexibiliteten som det medför. Efter tecknat ett kontrakt med ett coworking space kan man ofta börja jobba direkt eller inom en snar framtid. Du kan också enkelt avsluta eller ändra i ditt kontrakt om något skulle dyka upp. Många känner även att de jobbar bättre på arbetstider som kanske ligger lite utanför det normala. Då kan coworking spaces vara en bra plats då man har tillgång till lokalerna 24h om dygnet alla dagar i veckan. 

Att inte behöva tänka på saker som underhåll av lokaler eller städning kan också spela stor roll på en arbete och ens tid. Med coworking space ingår service som städning, bemannad reception mellan 08-17, kaffe och te, öppna lounge ytor att arbeta i, mötesrum och konferensrum för möten med kunder etc. Att slippa tänka på dessa saker kan skapa ett lugn och mer tid kan läggas på att utveckla ditt företag.

Coworking fortsätter att växa både i Sverige och utomlands

Utvecklingen av coworking har inte stannat upp, snarare tvärtom! Idag finns det massor med olika alternativ av coworking spaces i de större städerna och fler planeras att öppna. Några av anledningarna till den snabba expansionen av coworking spaces är den flexibilitet som eftersöks på marknaden. Allt fler letar efter möjligheter där man kan komma till jobbet närsomhelst på dygnet och variera mellan vilka dagar man ska komma.

Under de senaste åren har antal coworking platser skjutit i höjden och idag består redan ca 3% av kontorsbeståndet av coworking spaces i Sverige. Detta är en siffra som är beräknad att snabbt stiga under de nästkommande år. Det är inte bara mindre företag och frilansare som riktar in sig på coworking. Allt större företag ser fördelarna med coworking och hyr in sig på olika ytor runt om landet. Med en breddning kring företag som söker sig till coworking har allt fler coworking spaces börjat nischa sig mot olika branscher och koncept för att attrahera olika företag.

Kostnader för coworking spaces i Sverige

Kostnaden för coworking varierar mycket och beror framförallt vart man vill att platsen ska vara och vilka tjänster som erbjuds. I Stockholm ligger priserna för coworking mellan 1500-7000 kr. Oftast är priserna för coworking spaces innanför tullarna något dyrare än coworking spaces lite utanför innerstaden. 

Förutom läget på coworking platsen så spelar tjänster och service en stor roll på priset. Olika coworking spaces erbjuder olika kringliggande tjänster och service. Det kan till exempel handla om tillgång till fastighetens gym, frukostar, kaffe/te och community-aktiviteter som afterwork och konferenser. Hör med coworking platsen du är intresserad av för att se vad de erbjuder för roliga aktiviteter och events.

Sedan kommer också valet av kontorsplats spela in, i vissa fall kanske man bara behöver komma in till coworking spacet några dagar i veckan medan andra till ha tillgång varje dag i veckan. En mobil plats ett par dagar i veckan är billigare en kontorsplats i det öppna landskapet med tillgång alla dagar i veckan. Har du frågor kring ett specifikt coworking space rekommenderar vi att du bokar en visning och hör med ansvarig som kan ta fram en offert baserat på dina specifika behov.

Hyresvillkor för coworking spaces

Tanken med coworking spaces från början är att företag lätt ska kunna teckna avtal och sedan om behovet skulle ändras lika lätt avsluta sitt medlemskap. Dock så skiljer sig uppsägningstiden mellan olika coworking spaces och även beroende på vilken slags kontorsplats du är ute efter. Men normalt sett när du tecknar ett avtal för en kontorsplats i ett öppet kontorslandskap ligger uppsägningstiden på 3 månader. 

Vid en mobil kontorsplats där du kommer in mer sällan kan det vara en kortare uppsägningstid. Så lite som 1 månad. Tvärtom så har egna kontor och att hyra större ytor ofta en längre uppsägningstid. Hyr man in ett större team på mer än 5-10 personer eller har ett eget kontor i anslutning till coworking spaces ligger uppsägningstiden ofta runt 6-12 månader. Precis som man själv kan välja att säga upp sitt hyreskontrakt kan man även bli uppsagd på coworking spacet. Så kontrollera innan du skriver på vad som gäller och hur framtiden ser ut på platsen du planerar att hyra.

Vilka företag passar coworking för?

Coworking kanske inte är lämpligt för precis alla företag, men det passar många! På Sanna Office Hub har vi allt från marknadsföringsbyrå till IT företag. När coworking först kom till Sverige låg ett stort fokus på fåmansföretag och frilansare. Men allt eftersom coworking har etablerat sig runt om i landet har allt större företag sökt sig till coworking spaces för att ta del av de många fördelarna med kontorsplatser i delade kontorslandskap med andra företag.

Det blir även ofta en mindre kostnad för företaget med coworking. Allt eftersom fler väljer att kombinera sitt arbete genom att jobba hemifrån vissa dagar och på kontoret andra dagar så krävs det ofta ett mindre antal platser totalt. Man kan till exempel vara ett team på 6 personer men hyr för 4 personer då flertalet jobbar delvis hemifrån under veckan. Om man räknar in kostnaden som tillkommer för köpa in möbler och betala service så blir inte kostnaden för coworking högre. Du får dessutom möjlighet att utnyttja olika mötesrum och gemensamma lounger. 

Vårt tips är om du funderar på coworking att höra med dina medarbetare för att se vad de tycker. Funderar man även mycket över priset så kan det vara bra att räkna på kostnaden per anställd som kommer använda platsen jämfört med priset per kvm för lokalen. Då kommer du få en bättre bild över den riktiga kostnaden. Ta även i beräkning alla kringliggande kostnader som faktiskt med kommer när man hyr egna lokaler. Så som städning, möbler, underhåll, etc som istället ingår på en coworking space.

Sammanfattning

Har du fler frågor kring coworking space är du varmt välkommen att kontakta oss på Sanna Office Hub så kan vi hjälpa dig! Hos oss finner du moderna lokaler och öppna landskap som främjar kreativitet och att stärka nätverk. Med tillgång till en rad förmåner som gym och events kommer din arbetsdag vara fylld  med roliga aktiviteter som du kan delta i.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − elva =