Vad kännetecknar en bra arbetsplats?

Vad kännetecknar en bra arbetsplats? Det finns många faktorer som spelar in gällande en bra arbetsplats. Trevliga kollegor, bra arbetsuppgifter och god balans mellan arbetslivet och hemmet är extra viktigt. Men också miljön runt omkring spelar stor roll. Med allt fler som arbetar hemifrån eller på annan ort måste företagen ändra sina rutiner och tillvägagångssätt så att alla kan känna sig inkluderade och trivas på sin arbetsplats. Nedan förklarar vi lite närmare olika faktorer som har betydelse för miljön på en arbetsplats, vare sig det är på kontoret, hemifrån eller annan ort.

Social samvaro

Alla är vi sociala varelser och möten med andra personer är betydande på vår arbetsplats. Möjligheten att sätta sig på gemensamma ytor och arbeta eller ta en paus från arbetet med en kaffe leder till bättre trivsel på arbetsplatsen och ger de anställda möjlighet att dela erfarenheter med andra personer. 

Genom att arbeta på en arbetsplats med flera företag kan kreativitet spridas. Att diskutera och höra åsikter från personer inom andra branscher kan leda till nytänk och problem kan gemensamt lösas. Det kan också leda till nya kunder eller samarbeten med andra företag och ens nätverk kan expandera och nya kontakter kan skapas. Att hälsa på andra personer i lokalerna är ett bra sätt att skapa trivsel och det leder till att man känner mer samhörighet.

I och med de rådande omständigheter och att fler arbetar hemifrån behövs det även andra sätt att känna social samvaro på sin arbetsplats. Nya teknologiska tillvägagångssätt håller på att utvecklas för att möta detta behov. Ett exempel på ett företag som har tagit tag i problemet och kommit fram till en lösning är Facebook. Facebook jobbar mycket med att utveckla AR/VR konferens och kontor där man skall kunna träffas virtuellt när man jobbar på kontoret, hemifrån eller från annan ort. Detta kan vara framtidens sociala samvaro där alla kan känna sig inkluderade, vare sig man befinner sig på kontoret eller annan ort.

Kringtjänster

På kontorshotell har man tillgång till en rad olika services. Att ha allt samlat på en plats kan ha stor påverkan på arbetsmiljön och underlätta arbetsdagen. Allt ifrån städning, frukost, gym och videoinspelning kan hjälpa dig spara både tid och pengar. 

Möjligheten att välja tjänster allt eftersom företaget expanderar ger dig friheten att bestämma ett upplägg som passar just dina behov bäst. Du behöver inte heller anställa flera medarbetare för att sköta service som nu istället ingår och resurserna kan istället läggas på verksamheten.  

I och med att allt blir mer och mer digitalt behöver många företag inkludera videos i sina strategier för att ligga på framkant. Att själv veta hur man ska gå tillväga med sin idé och det innehåll man vill skapa kan vara svårt. Hög kvalité spelar stor roll och påverkar det resultat man eftersträvar. Det är därför viktigt att lägga mycket tid och resurser på utrustningen och redigering av materialet för att få bästa möjliga kvalite. 

På Sanna Studios får du tillgång till all utrustning och kan hjälpa dig skapa innehåll, producera och redigera din videon till förmånliga priser. Att kunna filma och klippa ditt innehåll på en plats kommer leda till att du spara mycket tid och du kan även få expertishjälp som kommer lyfta ditt innehåll och nå de resultat du söker.  

Flexibilitet på arbetsplatsen

Med den rådande pandemin måste företagen ändra sina strukturer när allt fler anställda jobbar hemifrån. Möjlighet till flexibilitet har blivit en allt viktigare faktor för företagen. Många trivs bra att arbeta helt hemifrån, andra vill vara på kontoret alla dagar i veckan och några vill kombinera att jobba både hemifrån och på kontoret.

Ett kontorshotell kan då vara ett bra alternativ då vi erbjuder olika lösningar beroende på just dina behov. Hos oss kan du välja mellan att ha en öppen kontorsplats, en mobil kontorsplats 3 dagar i veckan eller ett eget kontorsrum. Till dessa får man ytterligare tillgång till tysta rum för samtal och mötesrum/konferensrum för presentationer och möten.

Enligt forskning rankas en aktivitetsbaserad arbetsplats högt av kandidater världen över. En aktivitetsbaserad arbetsplats ger personer verktygen att arbeta vart de vill, när de vill och hur de vill. Många känner att traditionella arbetsmetoder inte är det effektivaste sättet att arbeta. En del känner sig mest produktiva på morgonen, medans en annan jobbar bäst på kvällar. 

Genom att applicera en aktivitetsbaserad arbetsplats kan varje person själv bestämma hur de vill arbeta. Det kan vara i ett mötesrum, öppna kontorslandakspet eller ute i en soffgruppen. Att då ha ett kontor som är öppet dygnet runt är väldigt fördelaktigt och de anställda kan då komma och gå som det passar dem bäst. Kontorshotellet är öppet 24 timmar om dygnet så de anställda kan utnyttja utrymmena när det passar dem bäst, vare sig det är vardag eller helg.

 

Sociala aktiviteter

Sociala aktiviteter är viktigt för sammanhållningen. Det kan vara allt från konferenser till After Work där medarbetare kan samlas och ha roligt tillsammans. Dessa aktiviteter är det perfekta tillfället att lära känna nya personer och bredda sitt nätverk och man får chansen att lära känna sina arbetskamrater på ett djupare plan. 

Sociala aktiviteter ska finnas både under och efter arbetstid för att skapa bättre sammanhållning. Det ska vara frivilligt och varje person ska känna att de själva kan välja om de vill delta eller inte utan tryck från andra. Ett bra sätt för att planera aktiviteter kan vara att starta en trivselgrupp på företaget. Utöver trivselgruppen ska personer själva kunna komma med idéer och planera och genomföra dem på företaget.

Man kan starta aktiviteter inom många olika områden för att möta de anställdas olika intressen och ha roligt tillsammans. Det kan vara aktiviteter som är till exempel kopplade till sport och träning eller en matlagningskurs där de anställda lagar mat tillsammans. Man kan också ha gemensamma fikapauser eller frukost där de anställda kan träffas och ta en paus från arbetet. Enligt forskning arbetar vi bättre efter en paus så det är viktigt att det uppmuntras att ta kortare pauser ibland, båda för att träffa andra men också för att sträcka och röra på sig.

På Sanna Office Hub anordnas en rad aktiviteter där alla är välkomna att delta. Det finns workshops, gemensam frukost, gymträning, fredagsöl med mera. Det finns också möjlighet att själv arrangera After Work föreläsning där alla är välkomna att lyssna. Aktiviteterna är både lärorika och roliga och är det perfekta tillfället att koppla av efter jobbet och mingla med andra. I och med den rådande pandemin är aktiviteterna för tillfället pausade men vi hoppas att starta igen när restriktionerna tillåter.

Ergonomi

Hur vi sitter när vi arbetar spelar stor roll på hälsan. Ergonomi handlar om att ens arbetsplats är anpassad så att den inte orsakar skada på vår kropp. Det är inte bara hur vi sitter som spelar roll utan även ljud, ljus, klimat och stress påverkar vår hälsa. Att vara stilla sittandes vid ett skrivbord under en lång tid kan påverka hälsan negativt. Det är därför viktigt att man kan variera mellan en sittande och en stående arbetsposition. Till detta finns det höj och sänkbara skrivbord på kontoren. Det är också viktigt att tänka på hur du sitter, man ska undvika att sitta framåtlutad, armbågarna ska hamna i 90 graders vinkel vilandes på skrivbordet, tangentbord ska vara nära kroppen och datorskärmen ska vara placerad långt in på skrivbordet för optimalt arbete.

Dåligt ljus och mycket ljud kan leda till koncentrationssvårigheter och trötthet. Det är därför viktigt att anpassa ljuset så varje person kan jobba utan svårigheter och tydligt kan se och göra sina arbetsuppgifter. För att förhindra buller och störande ljud på arbetsplatsen är det viktigt att man har material som absorberar ljud. Man kan använda sig av takabsorbenter eller mjuka mattor för att minska ljudnivån i arbetslokalerna.

Människan är till för att röra på sig och att sitta stilla för mycket kan ha stor påverkan på hälsan. Det är därför viktigt att man reser på sig med jämna mellanrum och rör på sig. För att möta detta behov har man gått ett steg längre och kombinerat arbetet vid skrivbordet och att röra på sig. Det finns nu gåband att ställa under sina stående skrivbord. Du kan nu alltså arbeta vid ditt skrivbord och sköta dina uppgifter medans du tar en promenad. Detta har blivit en trend som du kan se vid allt fler kontor. Många startar nu sin morgon med att promenera vid sitt skrivbord medans de går igenom sina uppgifter för dagen.

Om det blir att man sitter mycket är det extra viktigt att man tänker på sin hållning vid skrivbordet och när man går. Det blir lätt att axlarna faller fram och att man sitter och går framåtlutad. För att undvika detta och stärka rygg och axlar bör man kontinuerligt tänka på att alltid sträcka på sig och träna dina ryggmuskler. Passa på att träna på ett gym om det finns på kontoret eller gör egna övningar hemma som stärker ryggmuskulaturen. Hos oss på Sanna Office Hub finns det tillgång till gym där du kan träna för att stärka ryggen. Tänk långsiktigt, alltid lättare att fixa ett problem i början än längre fram när man under flera år har felbelastat ryggen!

Sammanfattning

Många faktorer spelar in gällande arbetsmiljön och vad som kännetecknar en bra arbetsplats. För att trivas är det viktigt att man kan känna samhörighet på arbetsplatsen och att det går att kommunicera lätt med andra. En bra arbetsplats med service underlättar även arbetet för de anställda. Genom att ha service kan mer resurser läggas på verksamheten då allt finns samlat på en plats. 

Varje person föredrar olika sätt att arbeta på och vissa är mer effektiva då de kan jobba flexibelt medan andra vill jobba på kontoret. Det är då viktigt att det finns olika alternativ för att möta dessa behov samt att kontoret är tillgängligt alla timmar under dygnet. Sociala aktiviteter stärker ytterligare sammanhållningen och samhörigheten på företaget. På Sohub arrangerar man allt från workshops, gemensam frukost, gym träning till fredagsöl där alla är välkomna att delta.

Slutligen spelar ergonomi en stor roll för en god arbetsmiljö. Ergonomi är mer än en bra skrivbordsstol och höj och sänkbart skrivbord, det inkluderar även ljud, ljus, klimat och stress. För god ergonomi är det viktigt att man inte bara sitter rätt men också att man går upp och rör på sig med jämna mellanrum. Tillsammans skapar det en bra arbetsplats där man effektivt kan arbeta och utvecklas.

Vill du veta mer om våra kontorsplatser, service och aktiviteter är du varmt välkommen att kontakta oss. Tillsammans kan vi ta fram en skräddarsydd lösning som passar just ditt företag.

[/et_pb_section]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 8 =