Ergonomi när du arbetar hemifrån

Allt fler företag har börjat erbjuda sina anställda att arbeta flexibilitet där de själva bestämmer om de ska arbeta från kontoret eller hemifrån. Vare sig du arbetar från ett kontor eller hemifrån är det viktigt att man ser till att ens arbetsplats har de ergonomiska förutsättningar för att du ska kunna utföra ditt arbete på bästa sätt. I detta blogginlägg kommer vi gå igenom vad ergonomi är, varför ergonomi är viktigt och tips för en ergonomisk arbetsplats i hemmet. Låt oss börja med att gå igenom vad ergonomi verkligen är och hur det kan påverka din arbetsplats.

Vad är ergonomi?

Ergonomi handlar om att man ska arbeta på ett sätt som inte är slitsamt för kroppen. Detta kan vara allt ifrån hur du sitter i din kontorsstol på din arbetsplatsen till hur du lyfter och står upp. Ergonomi sträcker sig inte bara över hur din arbetsplats ser ut, att kunna planera sitt arbete så det finns tid för återhämtning och rörelse variation har också stor påverkan på ergonomin och arbetsmiljön. Ljud och ljus runt omkring dig har också stor påverkan på ditt arbete. Om ljud och ljus inte anpassas kan man få koncentrationssvårigheter och huvudvärk samt andra negativa följder.

Varför ergonomi är så viktigt

Sättet vi arbetar har direkt inverkan på vår hälsa därför är det viktigt att vi ser över ergonomin på vår arbetsplats, vare sig det är på kontoret eller i hemmet. Om man jobbar under långa perioder med dålig arbetsmiljö kan kroppen påverkas negativt. Några av de vanligaste konsekvenserna av dålig ergonomi är huvudvärk, smärta i rygg och nacke, musarm, ont i axlar och skuldror samt stress.

Därför är det extra viktigt att se över ergonomin nu när allt fler väljer att jobba hemifrån. Här är några tips till dig som planerar att jobba delvis på kontoret eller helt hemifrån.

Tips för en ergonomisk arbetsplats när du arbetar hemifrån

Förutsättningarna för att arbeta ergonomiskt har förändrats i och med att allt fler jobbar hemifrån. Istället för våra kontorsplatser med höj och sänkbara skrivbord och kontorsstolar sitter nu många vid köksbordet eller i soffan och sköter sitt arbete om dagarna. 

Så fixar du en ergonomisk arbetsplats i hemmet

För dig som planerar att fortsätta ditt arbete hemifrån under en lång tid är det bästa att du organisera din “arbetsplats” i hemmet så din arbetsställning kan bli så bra som möjligt. Ett höj och sänkbart skrivbord samt en kontorsstol kan vara en bra investering för att du ska kunna arbeta på bästa sätt och underlätta för rygg och nacke och bibehålla god hållning. 

Om du kommer fortsätta att arbeta framför köksbordet och kanske använder sig av en laptop kan det vara bra att se över din arbetsställning. Det är viktigt att du kommer så nära köksbordet som möjligt och försöker att hitta en stol där du kan sitta avslappnat där dina armbågar hamnar i 90 grader vilandes på bordet. Har du en för låg stol kan du lägga en dyna på stolen för att komma högre upp. 

Att sitta och titta nedåt på din datorskärm så att nacken blir krökt i ett C gör att det blir stor ansträngning på dina kotor i nacken. Om du inte har tillgång till en datorskärm eller att datorskärmen hamnar för långt ner kan du ställa datorskärmen eller laptop på en låda eller ett par böcker så att du kan sitta med rak rygg och titta framåt på skärmen. 

Rörelse och korta pauser

Att variera sin arbetsställning och ta korta pauser under sin arbetsdag har stor betydelse för din arbetsmiljö och att du ska orka arbeta hela dagen. Återhämtning är A och O. När man arbetar hemifrån blir det lätt att man glömmer av att ta pauser under dagen då upplägget oftast ser annorlunda ut jämfört med ditt arbete på kontoret. Det är därför bra att planera sin arbetsdag där du inkluderar korta pauser emellanåt. Genom att röra på dig och få igång blodcirkulationen ökar syretillförseln till hjärnan och du kommer känna dig piggare. 

Ljud och ljus för bättre arbetsmiljö

Faktorer runt omkring oss som ljud och ljus har också betydelse på vår arbetsförmåga. Att sitta i lokaler med mycket buller eller dåligt ljus kan leda till koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Se därför till att du kan arbeta utan att du behöver kisa med ögonen eller att det blänker i skärmen framför dig som gör att du måste koncentrera dig hårt för att se vad det står. Anpassa även storleken på bokstäver och texter på skärmen så du lätt kan läsa den. Om ljudnivån är hög kan det vara bra att placera ut material som absorbera ljudet. Saker som du kan placera ut i hemmet för att fånga upp ljud och buller är tex mattor eller ljudabsorberande gardiner.

Sammanfattning

Vi hoppas att dessa tips kommer till användning för dig som planerar att arbeta delvis eller helt hemifrån. Ergonomi är viktigt för att man ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt och undvika ansträngningar som kan leda till smärta och värk. 

[/et_pb_section]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =