Få en mer produktiv arbetsdag med dessa steg!

Jobba smartare, inte hårdare. Låter kanske super enkelt, men ändå hamnar man lätt efter med sina arbetsuppgifter och stressen över att inte hinna klart kommer smygandes. Att vara produktiv handlar inte om att göra allt, det handlar snarare om att använda sin tid effektivt och kunna prioritera de uppgifter som är viktigast. Skapa arbetsmönster och rutiner som hjälper dem i vardagen. Här kommer ett par saker som kan hjälpa dig bli mer produktiv under din arbetsdag! Allt startar på morgonen.

Snooza inte

Allt för ofta tycker man på snooze på morgonen och sover de där extra minuterna. Men tyvärr gör det mer skada än nytta för våra kropp. När kroppen vaknar på morgonen utsöndras hormoner som gör kroppen redo för dagen. Om du somnar om ett flertal gånger blir den här processen fördröjd. 

Ta din tid på morgonen

Att stressa det första du gör på morgonen är aldrig bra. Se till att du har tid på morgon och att du hinner äta din frukost. Tro det eller ej, men frukost är faktiskt det viktigaste målet under dagen. Det är då du startar din ämnesomsättning och fyller på med energi för att du ska orka en hel arbetsdag. Skippar du frukosten blir blodsockernivån låg och du kan börja känna dig trött och lättirriterad under dagen. 

Prioritera dina arbetsuppgifter

Förbered dina arbetsuppgifter inför dagen, helst om du har möjlighet dagen innan och skriv ner dem på en lista. Här är det viktigt att tänka efter när man jobbar som bäst. När är du mest kreativ och kan fokusera bäst? För många är detta på förmiddagen då man lätt blir trött i slutet av dagen. Om det är faller är det bäst att lägga de tyngre och viktigare uppgifterna först så det blir avklarade. Tänk också på hur mycket du planerar in under dagen. Inte ens den mest produktiva personen klarar att göra allt. Se istället till att välja en lagom mängd uppgifter som du vet att du kommer hinna med utan att stressa. Blir det tid över kan du ägna det åt uppgifter som det inte är lika bråttom med.

Var vaksam med din tid

Det finns en del saker som gärna stjäl vår tid. En av dem är mobilen. Att stanna upp arbetet och kolla mobilen gör att vi lätt tappar fokus. Här är det bättre att vänta tills du tar en riktig paus. Samma sak med att kolla mejlen konstant. Det gör också att vi tappar fokus genom att hålla koll på för många saker samtidigt. Välj istället en eller två tider under dagen där du jobbar med att svara på mejl. Jag lovar att det kommer spara dig tid.

Håll din omgivning organiserad och finn arbetsro

Att hålla saker runt omkring sig organiserade kan hjälpa dig fokusera och hålla dina tankar i schak. En rörig och högljudd omgivning gör att man lätt blir distraherad i arbetet. Om du känner att du har svårt att koncentrera dig pga ljudnivå eller spring runt omkring dig kan det vara bra att prata med din manager för att se hur ni på bästa sätt kan komma fram till en lösning. Alla uppgifter kanske inte kräver knäpp tystnad men för de som gör det kan det vara bra att få tillgång till en zon där det är helt tyst. Så du bättre och snabbare kan blir klar.

Ta pauser

Många kanske tror att jätte produktiva personer inte tar några pauser alls. Men detta är inte fallet. Ingen kan koncentrera sig och jobba konstant i 8 timmar. Därför är det viktigt att man planerar in korta pauser under dagen. Enligt statistik jobbar man bättre efter en paus. Det hjälper oss att koppla av för en stund innan vi återgår till arbetet. En fikapaus med teamet är ett perfekt tillfälle att skapa bättre sammanhållning i teamet och lära känna varandra.

Att sitta ner under för långa stunder är skadligt för vår hälsa. Därför är det viktigt att man tar  pauser och varierar sättet man arbetar på. Genom att ställa dig upp eller röra på dig kan du få bättre ergonomi som kommer hjälpa dig under dagen och hålla dig på topp!

Träna innan eller efter jobbet

Fortsättning på samma tema som innan så har träning och motion står påverkan på vår kropp och hur länge vi orkar att arbeta. Att ha god kondition kommer hjälpa dig orkar mer under arbetsdagen och klara att fokusera under längre stunder. Om du är morgonpigg kan träning före du går till jobbet vara en bra idé. Det behöver inte heller vara motion som att gå till gymmet eller löpträna. Att gå en promenad är ett jättebra alternativ. Att hitta en aktivitet som du tycker om och har roligt när du gör är också avgörande för att man inte ska ge upp. Om man verkligen inte tycker om att lyfta vikter på gymmet så ska du inte göra det. Testa runt lite istället tills du hittar något du verkligen gillar.

Sätt en tid när du ska sova och vakna upp

Sömn behöver vi alla. Och får man inte tillräckligt med sömn kommer det påverka vår förmåga att prestera. Därför är det viktigt att man har goda sömn och morgonrutiner. Se till att du går och lägger dig vid en rimlig tid så du får de sömntimmar du behöver. Till en början kan det vara svårt. Men ett bra tips är att vara aktiv under dagen så man känner sig trött på kvällen och att skippa tuppluren under dagen! Se även till att lägga ifrån dig mobilen på natten. Att titta på en ljus skärm kan påverka produktionen av melatonin, vilket hjälper kroppen att reglera sömncykeln.

Sammanfattning

Att vara produktiv betyder inte att du måste göra allt. Det handlar om att finna en balans i vardagen och prioritera rätt. Att inkludera för många saker på din to-do-list kommer bara skapa stress. Istället är det bättre att välja ut de viktigaste sakerna som behöver göras och få dem gjort direkt. Har du tid över kan du fortsätta med andra arbetsuppgifter som inte har lika hög prioritet. Samma sak i din vardag efter jobbet. Som nämnt tidigare är det bra att röra på sig, men det betyder inte att du måste gå till gymmet varje dag. Det kan räcka med en promenad där du får kommer ut och får frisk luft och rör på dig. 

Vi hoppas att dessa steg vi har gått igenom kommer hjälpa dig skapa en mer produktiv arbetsdag. Testa och se över vad som funkar för dig, kanske inte listor är något för dig för de göra dig stressad. Då kan man testa någon annan metod som kan hjälpa dig få struktur och se vad som behöver göras till exempel post-it lappar. Sist men inte minst, glöm inte av dina pauser. Ingen kan fokusera en hel dag! Korta pauser kommer hjälpa dig både få bättre fokus och prestera mycket bättre!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fyra =