Så nätverkar du bättre på arbetsplatsen!

Ta dina nätverkningsskills till nästa nivå! Nätverka kan man göra var som helst, vare sig det är på jobbet eller på fritiden. Att kunna nätverka kan också ha stor betydelse för din karriär, större än vad du tidigare kanske trott. Rätt kontakter kan leda till både kunskap och nya karriärmöjligheter. I och med att det blir allt vanligare med rekommendationer till jobbpositioner öppnar det upp för otroliga möjligheter att växa på sin arbetsplats. Så hur blir man bättre på att nätverka? Läs vidare så ska vi gå igenom några tips som vi tycker är viktiga för att bli bättre på att skaffa nya kontakter.

Nya möjligheter med ett bredare kontaktnät

Som nämnt tidigare finns det stora möjligheter med att nätverka. Ett av dem är utbyte av kunskap. För att få något så bör du ge något tillbaka. Så om du vill lära dig mer om något borde du erbjuda kunskap tillbaka. Detta leder till en ömsesidig relation där båda parter vinner något. Här kan det också vara bra att sträcka sig längre än sin comfort zone. Många vill nätverka med personer inom samma bransch vilket kan vara väldigt fördelaktigt men stanna inte där. Sträck dig ännu längre till både branscher och andra områden som kan utveckla din kunskap och kompetens. Jag lovar att det kommer öppna upp för konversationer som kommer ge dig massor med lärdom som du sedan kan ha användning för både på jobbet och privat.  

Gå på events och mingla på jobbet

Så vart kan man träffa personer för att nätverk? Det finns många ställen som du kan knyta kontakter med nya människor. Det beror lite på vad du söker. Att nätverka på arbetsplatsen är ett toppen ställe för skapa kontakter med personer inom olika avdelning men också skapa en närmare kontakt med personer i ditt team. Beroende på vart ditt företag befinner sig så kan det finnas andra möjligheter att nätverka. Ett coworking space eller kontorshotell är en fantastiskt plats att möta personer som jobbar inom olika branscher. I det gemensamma kontorslandskapet eller lounge områden kan man enkelt skapa kontakt. Börja med ett “Hej!, svårare än så är det inte! Kontorshotell brukar även hålla events där alla kan delta. Här kan man mingla runt med de andra deltagarna och innan du vet om det kanske du har en ny samarbetspartner. 

Nätverka på distans

Men hur gör man om man inte kan ses och man arbetar hemifrån? Allt fler företag erbjuder nu sina anställda att arbeta hemifrån på obestämd tid. Detta gör att mötena i fikarummet eller på gemensamma events försvinner. Men oroa dig inte! Det finns andra sätt att skapa kontakter och nätverka med personer. Ett sätt är att skapa kontakt med personer över nätet. Framförallt kan man använda sig av Linkedin eller Clubhouse för att söka kontakt med personer inom sitt yrke eller som delar liknande intressen. Att vara aktiv på konversationer på Zoom eller Google Meet är alternativ att komma nära sina arbetskamrater och skapa en starkare relation. Kom ihåg att ni kan hjälpa varandra. Ställ upp för vandra och utbyt kunskap för att lösa varandras problem.

Tips för dig som vill be bättra på att nätverka 

  1. Ta vara på tillfällen som ges! När du är på din arbetsplats, möten eller events utnyttja dina möjligheter. Fokusera inte bara på personer som är inom samma yrkesgrupp eller bransch. Man kan alltid lära sig något av varandra.
  2. Gå med i olika nätverk och grupper! Det finns grupper för allt mellan himmel och jord. Här kan du dela dina kunskap med andra och lära dig av deras erfarenheter. Det är också ett bra sätt att visa upp sina kompetenser och vad man är bra på. Att diskutera idéer med personer som delar samma ambitioner eller intresse kan hjälpa dig komma steget längre och öppna nya dörrar inför framtiden.
  3. Kliv ut ur dina comfort zone. Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Så ge inte upp. Desto fler miljöer du rör dig bland desto större chans är det att du knyter värdefulla kontakter. Känner du dig nervös kan du börja smått, säg ”hej” till en ny person i fikarummet. Nästa gång frågar du hur personen mår och sen bygger du på det.
  4. Glöm inte att hålla kontakten. Att höra av sig efter flera år för att be om hjälp kan kännas lite plötsligt och opersonligt för personen du frågar. Därför är det viktigt att du interagerar och svarar tillbaka när de når ut till dig. Återigen, ge tillbaka. Sprid din kunskap till andra så lovar vi att du kommer få kunskap tillbaka.
  5. Utstråla positiv energi. En glad och positiv person kommer alltid vara lättare att komma fram till och prata med än en negativ och dyster person. Var öppen och tänk hur du själv skulle vilja bli bemött.  

Sammanfattning

Träning ger färdig som man brukar säga. Om du känner dig nervös inför att nätverka ska du inte oroa dig. Jag lovar att det kommer bli lättare för varje gång du tar initiativet och kontaktar någon ny. Det behöver inte vara ett långt samtal, ett hej eller att engagera sig genom att kommentera på ett Linkedin inlägg är en bra start. Efter det är det bara att fortsätta. Glöm inte att ge och ta. För att gå tillbaka måste vi först ge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =